Минало Събитие

Rafting & kayaking по р. Тара и р. Дрина ( 20 август до 27 август 2022 г. )

Rafting & kayaking по р. Тара и р. Дрина

Това е една 7- дневна, динамична екскурзия за всички любители на красивата природа, екстремните спортове, каякинга и разбира се добрата балканска кухня. В екскурзията са включени едни от най-атрактивните и красиви места в Босна и ние ще ги видим по един различен начин. Ще усетите тръпката на рафтинга по каньона на река Тара и ще гребем с каците по бързите води на р. Дрина и един от язовирите по поречието и, както и в устието на р. Лим. Всичко това е съчетано с прекрасна кухня, гостоприемни хора и добро настроение.

Програмата:

Ден първи: Тръгване от София в 6:00 ч. сутринта с комфортен бус или с ваш транспорт ако предпочитате. Пътя минава през Сърбия като крайна точка за деня е рафтинг-център Дрина – Тара в Босна, където ще пристигнем някъде около 17:00 ч. следобяд. Там ще се настаним в комфортни дървени къщички на брега на реката и стопаните ще ни посрещнат с богата вечеря от местни специалитети и напитки, който са произведени в района на планината. Кулинарното удоволствие и приятното прекарване на вечерта са гарантирани.

Ден втори: Река Тара е с втория по големина каньон в света, след каньона на река Колорадо и изключително атрактивно място за рафтинг и каяк в бърза вода. Зелената тюркоазена вода на реката тече през места които ще е трудно да опишем с думи.
След богатата и вкусна закуска около 10:30 ч. ще се екипираме с неопрени и каски и отправим с джипове и бусове към началото на рафтинг-трасето. Там след проведен инструктаж и кратко обучение поемаме по 25-километровото трасе с рафтовете по каньона на р. Тара. След незабравимото няколко часово преживяване по красивата река на финала достигаме с лодките до рафтинг-центъра на който спим. Следва отново кулинарно приключение с късен и изобилен обяд. Привечер, може да направим разходка в района за да ни слегне храната защото за вечеря ще ни чака вкусна пъстърва, ракия от диви круши и още куп вкусотии.

Ден трети: След закуската около 8:00 ч., събираме багажа и се подготвяме за плаването с каяк по първия участък на р. Дрина от рафтинг центъра до един малък къмпинг на 3 км. под гр. Фоча. Този участък от реката е 25 км., от които 18 км. са доста динамични, с много бързей и изискват повече умения и сила. Този участък е подходящ само за хора с опит в плаването с каяк в сравнително бързо течащи реки. Екипировката за този участък, освен стандартните атрибути като гребло, каяк, спасителна жилетка, боти, суха торба ще включим и каска. Непосредствено под къмпинг- базата, сваляме лодките до реката, екипираме се, правим задължителния инструктаж и се впускаме в това ЯКО и ЕМОЦИОНАЛНО преживяване 🙂. Дистанцията се изминава за около 5 часа с почивките. Следобяда около 16 ч. акостираме в къмпинг на брега на реката и се отдаваме на почивка. Съпътстващия транспорт ще е докарал багажа и палатките. Ще се освежим, преоблечем и може да отидем на разходка в гр. Фоча.

Ден четвърти: Ставаме към 7:30, закусваме и събираме багажа. Днешния ден ще плаваме по сравнително спокоен участък на р. Дрина. Дистанцията е около 25 км. до малкото селце Витковичи. Там ще спим на палатки на брега на реката. За обяд ще хапнем сандвичи, които предварително ще подготвим, а за вечеря ще си направим барбекю.

Ден пети: След закуска и кафенце, събираме лагера и потегляме в 9:30 ч. Днешната дистанция е около 28 км., голяма част от които са в огромния язовир, започващ от гр. Горажде и свършващ с голяма язовирна стена при ВЕЦ Вишеград. Там на брега в близост до едно хубаво, крайбрежно ресторантче за втори път ще разпънем палатките. Ще ще вечеряме в ресторанта с гледка към красивите и зелени брегове на язовира.

Ден шести: И този ден ще станем около 7:30 ч., закусваме, събираме бивака и потегляме. Днешния маршрут ще е по-кратък, около 15 км., като ще навлезем в дефилето на р. Лим, като се насочим в посока обратна на течението (всъщност течение няма, защото плаваме в язовир) и не след много време ще достигнем до едно разклонение, където р. Радойна се влива в р. Лим. Там, в близост до водата има малък къмпинг и удобна поляна за палатки. Ако гребането за деня ни дойде малко, може да го удължим като продължим нагоре по каньона на язовира до където искаме. Бреговете са стръмни, без почти никакви места за излизане, но пък за сметка на това изключително красиви и живописни. Нощуваме на поляната на къмпинга на палатки, а за вечеря ще си приготвим храната на барбекюто, която шофьора ще се погрижи да подсигури.

Ден седми: Това е последния ден от пътешествието ни. Ставаме към 8:30 ч., закусваме, събираме бивака и се отправяме към България. Така завършва това шарено, красиво и диво пътешествие в екзотична Босна и реките Дрина, Тара и Лим. Пътя до столицата от къмпинга е 530 км., които се изминават за около 9 часа. Предполагаемо пристигане около 18-19:00 ч.

Всяко пътешествие завършва за да започне следващото 🙂

Цена: 1000 лв./човек
(при група от мин. 7 човека)

В цената е включено:
Транспорт и логистика по целия маршрут, пътни такси, рафтинг на р.Тара, каякинг в р. Дрина и язовира на Дрина и Лим, планински и каяк- водач, туристическа застраховка, специализирана екипировка.

В цената не е включено:
Нощувки (около 15-22 евро/човек в къмпингите), храна и напитки, вход за национален парк, разходи от личен характер.

(Екскурзията, може да се осъществи по всяко време при група 6-7 човека)

Записвания се правят само тук: https://www.nomadteam.bg/contacts#sign-up