Предстоящо Събитие

С Каяк и пеша - от Въча до Вълчи Камък ( 15 юни до 16 юни 2024 г. )

15-16. юни 2024г.
Това е двудневна екскурзия с различни активности, но с обща цел, а именно да се потопите в Родопските прелести и да се насладите на природата, както от водата така и от сушата. Местата, които ще ви покажем са напълно достъпни и за хора без опит в планинарството или каякинга, но е желателно да сте в добра кондиция и здраве. Язовир Въча е добре известен с тясната си снага, която прави красиви извивки между стръмните Родопски склонове и на единственото по-широко място, от където ще влезем с лодките са построени известните "Понтонни къщи" и няколко хотела. Бреговете са стръмни и обрасли със зеленина, а в по-ниската си част каменисти и трудно достъпни. Високите била над нас създават усещане за мащаб, който ни кара да станем по-смирени пред майката природа и да уважим творчеството и силата, с които е създала тази прекрасна планина.Вълчи Камък е другото красиво място което ще посетим през този уикенд. Това място, както и село Гьоврен остават незаслужено в сянката на Триград, Ягодина и Орлово око. Всъщност Вълчи Камък е местност под връх Каба Таш, на който е построена най-високата панорамна площадка в България на 1650м.н.в. От него гледката е впечатляваща и достига чак до Рила, Пирин и гръцките планински възвишения на Южни Родопи и Фалакро.

Програмата е следната:
Първи ден събота - Тръгваме от София от спиркта на метрото до магазин Метро на Цариградско шосе (спирката на рейсовете в посока Драгалевци) в 8:00ч. към яз.Въча. Първият ден ще отделим за каякинга. Ще направим един каяк трип по меандрите на яз. Въча като след кратък инструктаж ще влезем от понтонните къщи и така ще можете да разгледате и тях, а после ще се радвате на гледки в посока вливането на река Въча. Ще спрем за почивка и обяд и после се връщаме обратно към стената и понтонните къщи. Качваме се на транспорта и продължаваме към Буйновското ждрело за да се настаним в х. Тешел или къща в района. Следва вечеря със страхотни родопски гозби в приятна компания и почивка.

Втори ден неделя - Днес ще тръгнем към село Гьоврен и красивата местност Вълчи Камък. Селото малко, подредено, китно и с много приветливи хора е кацнало на един хълм над пътя за Триград. Това селце, както и Вълчи Камък са доста често несправедливо подминавани заради по-известните дестинации в района и за това все още туризмът тук е с по-скромен облик. Това обаче не пречи нивите из района наоколо да са подредени като в Алпийско селище и красивия декор да започва още в началото на пътя.Сутринта след закуска се качваме на транспорта за да достигнем една полянка над село Гьоврен от където пеша ще се качим до върха. Маршрута ни е около два часа в посока и е доста разнообразен. Минаваме както през поляни по черен път в началото и в края на маршрута, така и по тясна пътека през гората. По пътя ще спираме за снимки и почивка и когато стигнем Вълчи Камък и площадката, ще направим по-голяма пауза за разглеждане и релакс. След шеметния пейзаж, преброили всички планини до където стига поглед, тръгваме обратно към транспорта. Около 14ч. ще сме вече на известната механа Мелницата в близост до Гьоврен където ще направим обяд с прясна пъстърва и пататник. Докато хапваме ще направим разбор както на настоящото, така и на бъдещите приключения и след това поемаме към София.Очаквано пристигане в града около 20ч.-20;30ч.

Екскурзията е подходяща за начинаещи и не необходима специална екипировка. Става и за деца над 12г. възраст с родител или по-голям придружаващ, който да гребе с него в една лодка.
Нужни са ви бързосъхнещи фланелка и клин или шорти от ликра, яке или дъждобран, шапка против слънце, чифт маратонки и още нещо за влизане във водата( аква обувки, крокери, сандали или др. което да може да намокрите), щеките са препоръчителни, но не са задължителни.

Цена за екскурзията с наш транспорт - 250лв.
Цена с личен транспорт 220лв
В цената влиза: Каяк и каяк екипировка,водач, инструктаж и обучение, транспорт от София по целия маршрут, лицензиран планински водач по време на трипа, планинска застраховка.
В цената не е включено; Една нощувка на х.Тешел или къща за гости, храна и напитки, лични разходи.

За контакти и записване на: info@nomadteam.bg
tel.0888878280 - Любомир Свитков